Challenge

Blockchain als ‘huishoudboekje’

Inwoners ondersteund bij continue in- en uitstroom van inkomen en toeslagen

THEMA: ARMOEDE/SCHULDEN

Joost Broumels
Initiate
 
Kom met ideeën. Maak ze waar.
 

Vertrekpunt

blockchainBewoners van Utrecht die moeite hebben om financieel rond te komen, lopen vooral tegen ‘het overheidsapparaat’ aan. Ze krijgen vanuit verschillende stromen en op verschillende momenten inkomsten binnen (uitkering, pensioen, huur -, zorgtoeslag, kinderbijslag, gemeentelijke toeslagen, AOW etc.).
Vaak zijn de toeslagen gerelateerd aan het inkomen, de huur en de kosten voor de zorg en deze moeten tussentijds worden aangepast op de continu fluctuerende situatie en/of life-events (verhuizing, scheiding, kinderen etc.). Deze mensen zijn vaak onvoldoende in staat om alert te reageren op dit soort wijzigingen, waardoor er regelmatig terugvorderingen in toeslagen of inkomen ontstaan. Bovendien leidt het wel op tijd aanvragen tot lange wachttijden omdat de aanvragen weer door instanties in behandeling moeten worden genomen en getoetst. Uiteindelijk ‘komt men er niet meer uit’ en dit leidt tot nog grotere financiële problemen. Onderzocht wordt of de blockchain als ‘huishoudboekje’ een innovatieve oplossing voor inwoners kan bieden.

Team

Volgers

 
Volg deze challenge

Documenten

Updates

Download hier de pdf waarin de 3e sprint wordt beschreven. Deze loopt tot eind april. Volg de voortgang!

  Door Henk De Kleine 26 mrt 2017 om 20:14

Tip: u kunt zich ook inschrijven voor de Inspiratiesessie Blockchain op 14 februari in Utrecht. Daar spreekt o.a. Pieter in ‘t Hout, die ook voor Initiate zeer actief is met dit onderwerp. Lees bijvoorbeeld zijn blog over een Utrechtse primeur in blockchain.

  Door Henk De Kleine 25 jan 2017 om 16:36

Het kernteam van deze challenge neemt in het weekend van 10-12 februari deel aan de blockchain hackathon in Groningen om ‘smart contracts’ als onderdeel van het huishoudboekje uit te werken. Zie https://blockchainhackathon.eu/teams/household-expenses voor meer informatie!

  Door Joost Broumels 21 jan 2017 om 11:22

Op 15 december 2016 werd het eerste prototype van het huishoudboekje in blockchain gepresenteerd. Download hier de beschrijving van dat prototype en de weg ernaar toe. Op dit moment wordt al gewerkt aan de volgende sprint. Er komt binnenkort nog een event over dit onderwerp!

  Door Henk De Kleine 12 jan 2017 om 14:42

De speerpunten voor de komende sprint:

1. Met de gehele groep de doelen herijken en het verhaal naar buiten scherp krijgen
2. Met de gehele groep op bezoek bij buurtteam
3. De verdieping sessie op de ingezette Blockchain
4. Ontvangende partijen benaderen

  Door Joost Broumels 09 jan 2017 om 07:56

Vandaag was de demo van het eerste prototype van het Huishoudboekje! Een prototype waarmee daadwerkelijk een stap is gemaakt in een oplossing die financiële stabiliteit kan creëren,
Gemeente Utrecht (Maatschappelijke Ontwikkeling en Werk & Inkomen), Sociale Verzekeringsbank en Belastingdienst Toeslagen hebben daadwerkelijk de eerste betalingen kunnen doen voor een fictieve klant.

Tot eind januari 2017 wordt gewerkt aan een volgende versie van dit prototype waarbij alle stakeholders en de gebruikers zelf intensief worden betrokken.

De presentatie van de demo als ook aanvullende documentatie volgt komende week op deze site!

  Door Joost Broumels 15 dec 2016 om 11:57

Lees het blog van Pieter in ‘t Hout over de toepassing van blockchain in de gemeente Utrecht!

  Door Henk de Kleine 15 dec 2016 om 06:58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg deze Challenge

Laat je e-mailadres achter en ontvang het laatste nieuws over deze Challenge in je mailbox.
Heb je al een account of wil je je aanmelden bij Initiate? Meld je dan eerst hier aan