Inspiratie

Nieuw! De designer die maatschappelijke issues helpt oplossen.

Edwin Schenk
Geschreven op 12 juli 2017

Service design. Design thinking. Het zijn kreten die je niet meteen associeert met gemeenten en beleid. Maar dat gaat veranderen. Steeds vaker kruipen vernieuwende denkers bij onder andere gemeenten en designers/ontwerpers bij elkaar. Omdat de combinatie van twee heel verschillende werelden tot verrassende nieuwe invalshoeken leidt. Vandaar dat Initiate en de Dutch Design Foundation nu nauw samen optrekken.

Het is het doemscenario van iedereen die denkt een briljante oplossing te hebben. Alles klopt, zo lijkt het. Het zit slim in elkaar. En dan blijkt dat bijna niemand het wil gebruiken. Omdat je nou net één dingetje over het hoofd hebt gezien. Tijdens de Initiate Ronde Tafel over robotisering op 28 juni gaf één van sprekers, Robert Went, een treffend voorbeeld van zo’n onvoorzien praktijk probleem. Een voorbeeld uit de wereld van de e-Health. Veel ouderen nemen hun medicijnen niet op tijd of zelfs helemaal niet. Ze vergeten het en er is niemand die ze er even aan herinnert. De oplossing lijkt simpel: je maakt een soort van kookwekker die de oudere een reminder geeft. Al snel bleek dat heel veel ouderen er niet aan wilden. Hun reden: ‘Het herinnert me er vooral aan dat ik alleen ben. Elke dag weer. En dat wil ik niet.’ De moraal van het verhaal: je kunt technologisch nog zulke slimme dingen bedenken – en in de wereld van robotisering en digitalisering gebeurt dat ook volop – maar het gaat pas werken als mensen er daadwerkelijk mee aan de gang gaan. Als ze de aangereikte oplossing omarmen. Een idee is zo goed als de uitwerking en de toepassing. En daar komt de Dutch Design Foundation in beeld om de matchmaking met ontwerpers tot stand te brengen.

Vanuit de gebruiker denken
Hier in Eindhoven, de thuisbasis van de Dutch Design Foundation, trekken ontwerpers en techneuten al sinds meer dan een eeuw samen op. Dat gebeurt al sinds de eerste dagen van Philips. Daar ligt de kiem voor wat nu een uitgebreid levendig broeinest van ontwerp en technologie is geworden. Dat komt het meest zichtbaar tot uiting tijdens de Dutch Design Week in oktober. Dit is uitgegroeid tot een evenement waar inmiddels 300.000 bezoekers van over de hele wereld op afkomen. Maar we zijn inmiddels veel méér dan die ene week. Het gehele jaar door bieden we ontwerpers een platform, een fundering, om in contact te komen met opdrachtgevers van heel verschillende pluimage. De ontwerper-van-nu is namelijk allang niet meer de kunstenaar die bijvoorbeeld een mooie vaas of meubel bedenkt. De huidige ontwerpers zijn er in getraind om te denken vanuit de eindgebruiker. Dat denken kun je prima toepassen op zelfs min of meer abstracte maatschappelijke vraagstukken. Zie daar de link tussen de Dutch Design Foundation en Initiate. Initiate zoekt naar geheel nieuwe en onverwachte oplossingen voor al lang bestaande problemen. Denk aan mobiliteit, schulden, gezondheid. Wij bieden een rijk netwerk aan ontwerpers die daar op een geheel eigen manier tegenaan kijken. Ze doen dat per definitie niet vanuit het systeem, omdat ze dat systeem soms niet eens kennen.

Design meets government
Die nieuwe verbinding tussen werelden die elkaar tot nu toe niet of nauwelijks vonden, zie ik als heel waardevol. We ervaren allemaal dat de wereld in een steeds sneller tempo voortraast en dat zowel ondernemingen als overheden de grootste moeite hebben om het allemaal bij te benen. Ineens bedenkt iemand ergens anders ter wereld een Uber of een Airbnb en dan moet je daar op de een of andere manier op inspelen. Nog te vaak moeten overheden hijgend achter die ontwikkelingen aanhollen, erop reageren. Veel liever wil zo’n overheid zelf het heft in handen hebben, aan de bron van de vernieuwing staan, de ontwikkelingen voor blijven of de aanjager zijn. Dat kan maar op één manier: gewoon dòen. De handen uit de mouwen en gaan. Proberen. Leren. Innoveren.

Netwerken vinden en verbinden
Nogal wat ondernemingen hebben inmiddels ontdekt dat de aloude Research & Development eigenlijk te langzaam gaat. Want hoe werkt dat? Je hebt binnen je eigen muren een clubje denkers die naar een nieuwe oplossing zoekt. Terwijl de kans groot is dat er buiten die muren veel meer oplossingen te halen zijn. Dus zijn die ondernemingen ook bezig met Search & Development: zoeken naar en in contact komen met netwerken die jou verder kunnen brengen. Precies dat doen we bij de Dutch Design Foundation. In het geval van Initiate brengen we de wereld van de (lokale) overheid in contact met omvangrijke netwerken van ontwerpers op hoog niveau. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop we samen met Initiate drie vraagstukken bij de kop hebben gepakt: Smart Mobility, e-Health en Digitale Transitie. Sinds april trekken we op in een traject dat loopt tot aan de Dutch Design Week. In deze periode helpen we om ideeën naar concepten en prototypes te brengen. We zijn nauw betrokken bij die moeilijke slag van idee naar praktijk. Het is geweldig om dat nu in een ook voor ons nieuwe omgeving te kunnen doen. Lees hier het verslag van de concepten die op 29 juni in dit kader werden gepitcht.

‘Permanent beta’
Deze nieuwe manier werken laat (lokale) overheden niet alleen kennismaken met een andere manier van zoeken naar oplossingen. Het laat hen nog iets zien. Ontwerpers zijn eraan gewend dat hun ideeën, diensten en producten altijd weer de aanzet zijn tot een volgende stap. De wereld is immers nooit af. Vandaag de dag verkeert eigenlijk altijd alles in een bèta-fase, in ontwikkeling. Ook dat denken proberen we mee te geven. Moderne organisaties en dus ook overheden moeten openstaan voor continue verandering, verbetering en vernieuwing. Ontwerpers zijn van nature voorzien van deze Dutch Design-mentaliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *